Babka kokosowa z lukrem marakuja
Kokosowa przyjemność w 15 minut! Ta babka to szybki sposób na deser, który zaskoczy każdego – pełna smaku marakui i kokosa! Za przepis dziękujemy Czarnej Wisience.
SKŁADNIKI
Składniki w temp. pokojowej:
150 g Kremu kokosowego Kara 23-26%
250 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
5 jajek
120 g roztopionego masła
120 g cukru/erytrolu/ksylitolu
100 g wiórków kokosowych
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Lukier marakuja:
10 łyżeczek Pulpy z marakui Quality Food
10 łyżek cukru pudru (może być z erytrolu lub ksylitolu)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Wiórki kokosowe podpraż na suchej patelni.
2. Jajka ubij ze słodzidłem na puszystą masę. Dodaj roztopione masło, krem kokosowy Kara oraz prażony kokos, mąkę, sodę i proszek. Miksuj tylko do połączenia składników.
3. Przełóż do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej mąką lub bułką tartą. Piecz ok. 60 min w 175 stopniach.
4. Pulpę marakuja wymieszaj z cukrem pudrem i przełóż na przestudzoną babkę.