Nasi eksperci
Aneta Korzeniecka
Miłośniczka kolorowej, zdrowej kuchni i prostych rozwiązań. Wyznaje zasadę, że zdrowe odżywianie nie musi być nudne, skomplikowane i niesmaczne. Ceni sobie sezonowe, lokalne produkty. Zachęca również do eksperymentowania i przygotowywania dań kuchni świata, szczególnie z krajów Azji. Pokazuje jak w prosty i zdrowy sposób codziennie bilansować dania bazujące na tradycyjnych oraz egzotycznych składnikach.
Uważa, że małe zmiany mogą prowadzić do wielkich sukcesów, a w codziennym menu powinny się znaleźć różnorodne produkty, kieruje się zasadą 80/20.
„W świadomym odżywianiu jest miejsce na wszystkie produkty – tylko ilość i częstotliwość ich spożywania ma znaczenie.” – mówi
Dietetyczka kliniczna, edukatorka, ekspertka z zakresu odżywiania i zdrowego stylu życia. Od kilku lat jest zawodowo związana z rynkiem spożywczym, pracując jako ekspert ds. edukacji żywieniowej w firmie De Care. Dietetyczka marki Quality food oraz House of Asia. Autorka licznych artykułów i publikacji, dba o jakość produktów, które trafiają wprost w ręce konsumentów. Dodatkowo, rozwija swoje zainteresowania związane z fotografią kulinarną i uprawą ekologicznych warzyw.
Aneta od zawsze pasjonuje się dietetyką, zarówno zawodowo, jak i prywatnie. Posiada kierunkowe wykształcenie i przeszło 14-letnie doświadczenie w pracy z pacjentami. Ukończyła Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, zdobywając tytuł magistra inżyniera w dziedzinie Żywienia Człowieka, a także kolejne studia magisterskie z zakresu Zarządzania Ochroną Zdrowia na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w renomowanych klinikach w Polsce i za granicą. Jest członkinią m.in. Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
„Nie zachęcam do przejścia na dietę, tylko do zmiany nawyków żywieniowych na lata (nie lato😊!”
Jarosław Owczarczyk
Jarosław Owczarczyk to ambitny Kucharz z pasją do gotowania. Jest nie tylko ekspertem w swojej dziedzinie, ale prawdziwym artystą kulinarnym. Ambitny i pełen pasji, kieruje się własnym, nienagannym smakiem, tworząc dania, które zachwycają zarówno wizualnie, jak i smakowo. Jego kreatywność i pomysłowość w kuchni przekładają się na niesamowite efekty, które pozostają w pamięci na długo. Zaangażowany w swoją pracę w 100%, nieustannie dąży do doskonałości.
Ukończył szkołę gastronomiczną przy ul. Poznańskiej w Warszawie z wynikiem bardzo dobrym. Swoją praktykę i wiedzę zdobywał u wybitnych polskich Szefów Kuchni, pracując w renomowanych restauracjach, hotelach oraz na eventach. Dzięki temu zdobył cenne doświadczenie i umiejętności, które dziś wykorzystuje, aby tworzyć niezapomniane kulinarne doznania.
Jako Sous Chef w restauracji Strefa w Warszawie zdobył dla niej prestiżową nagrodę Poland 100 Best Restaurants 2015 oraz 2 sztućce w przewodniku Michelin. Pełnił również funkcję Sous Chef w warszawskiej restauracji Pink Lobster. Jest finalistą Kulinarnego Pucharu Polski 2018 oraz od 2019 r. członkiem Klubu Szefów Kuchni. W latach 2018-2020 był Sous Chef w restauracji Zoni w Warszawie. Jest także dwukrotnym zdobywcą 1. miejsca w jednym z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych L’art de la cuisine Martell w latach 2018 i 2019.
Nasz Szef Kuchni jest uznanym autorytetem w branży gastronomicznej, pełniąc rolę jurora podczas prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. Jego doświadczenie i wiedza są cenione przez organizatorów i uczestników, a jego oceny i wskazówki pomagają kształtować przyszłe talenty kulinarne. Dzięki swojemu zaangażowaniu w te wydarzenia, aktywnie przyczynia się do podnoszenia standardów i promowania doskonałości w sztuce kulinarnej.
Obecnie pełni rolę Szefa Kuchni i doradcy kulinarnego w De Care Group, gdzie współtworzy marki House of Asia, Casa de Mexico oraz QF Quality Food dla rynku detalicznego. Jest również prowadzącym warsztaty kulinarne, gdzie dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem z pasjonatami gotowania. Co roku bierze czynny udział w akcjach charytatywny, gdzie razem z Klubem Szefów Kuchni gotują dla WOŚP.
Nasz Szef Kuchni, kierujący się mottem „Jesteś tym, co jesz – więc jedz dobrze”, wierzy, że odpowiednie odżywianie jest kluczem do zdrowia i dobrego samopoczucia. To przekonanie stanowi fundament jego podejścia do gotowania, które łączy doskonały smak z wartościami odżywczymi.